Novemberben indul a Szépművészeti Múzeum összművészeti előadássorozata


November 3-án kezdődik a Szépművészeti Múzeum Textúra elnevezésű összművészeti előadássorozata, amelyben színművészek tolmácsolják kortárs magyar szerzők írásait a gyűjtemény egy-egy alkotásáról december 9-ig.

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben is ismert és kevésbé ismert műtárgyai közül ajánlott alkotásokat a kortárs magyar íróknak  inspirációs forrásul, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek.

Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, kilenc esti előadáson. A művek, időben és térben is végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (7-8 perces) előadások mindegyike önálló, az este folyamán a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket, így a közönség semmiről nem marad le.

A műtárgyakra – egyebek mellett antik szakállas férfi szoborra, Érosz torzójára vagy id. Jan Brueghel egyik festményére –  Balla Zsófia, Berta Ádám, Harag Anita, Háy János, Lövétei Lázár László, Száraz Miklós György, Szécsi Noémi és Terék Anna reflektál.

Az Antik-, Egyiptomi-, Régi magyar gyűjtemény és a Régi képtár termei mellett idén is helyszín lesz a Román csarnok. Az idei Textúra jeleneteit Székely Kriszta, a Katona József Színház munkatársa rendezi.

Az idei előadássorozaton a szigorú járványügyi előírások miatt kevesebb néző vehet részt, ezért a produkció online, az eszinhaz.hu oldalon is elérhető lesz.

Kiemelt kép: Wikipédia