Érdekesség

Bemutatták az új párizsi kortárs művészeti múzeum terveit

Francois Pinault francia üzletember, műgyűjtő Ando Tadao japán építésszel összefogva fogja felújítani és kortárs művészeti múzeummá átalakítani át a párizsi árutőzsde egykori 19. századi épületét.

Francois Pinault francia milliárdos „a világ első teljesen kör alakú múzeumát akarja a világnak adni” – hangoztatta a tervek hétfői párizsi bemutatóján Ando Tadao, aki elkészítette az épület átalakításának terveit. A 108 millió euró költségvetéssel épülő új múzeumban Pinault páratlan műgyűjteménye kap helyet, az intézmény megnyitását 2019 elejére tervezik – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

A francia főváros szívében, a Louvre múzeuma és a Les Halles felújított bevásárlóközpont között, a Pompidou központ közelében lévő területen elhelyezkedő épület Franciaország első kör alakú épülete volt, kezdetben búzát tároltak benne, majd itt működött az árutőzsde. „Minden történelmi részt tiszteletben tartunk és helyreállítunk” – hangsúlyozta Jean-Jacques Aillagon volt kulturális miniszter, Pinault bizalmasa a bemutatón.

Louvre múzeum

Ando Takeo azt tervezi. hogy egy hatalmas betonhengert helyez a kupolával fedett páratlan kör alakú épület központi részébe, amely egészen az első emeletig fog érni. Ezáltal egy háromezer négyzetméteres kiállítási terület jön létre. Az épület alatt egy 300 fő befogadására alkalmas auditóriumot alakítanak ki, egy óriás előtérrel és egy színházteremmel.

„Az új múzeum létrehozásával kulturális projektem következő fejezetét írom, amelynek célja, hogy a lehető legszélesebb közönséggel megosszam a kortárs művészetek iránti szenvedélyemet. A történet Velencében kezdődött több mint 10 éve, amikor megnyitottuk a Grassi-palotát, majd a régi vámházat, a Punta della Dognát. Ez a két kiállítóhely szoros és állandó kapcsolatban lesz párizsi testvérével” – hangsúlyozta Pinault, aki Christie’s aukciósház tulajdonosa is.

Ezt a helyet százszázalékosan a kortárs művészetnek szenteljük, nem a modernnek vagy a klasszikusnak. Csakúgy mint Velencében, a párizsi múzeum is a Pinault-gyűjtemény darabjait fogja bemutatni, és élő művészeknek szentel kiállításokat – mondta Martin Béthenod, a párizsi Pinault-gyűjtemény igazgatóhelyettese.

A párizsi tőzsde egykori épületét 50 évre kapta haszonbérletbe a Pinault Alapítvány, amely teljesen a milliárdos családi cégeiből fogja működtetni az intézményt.

A múzeum létrehozásával kapcsolatban megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Pinault éveken át keresett otthont Párizsban mintegy 1,25 milliárd eurót érő, több mint 3500 darabból álló műgyűjteményének, amelyben Mark Rothkótól Damien Hirstig a világ szinte minden neves kortárs képzőművészének alkotásai megtalálhatók. Tervezte például, hogy a Szajna Seguin szigetén lévő egykori Renault gyárat alakítja át múzeummá. Később azonban Velencébe vette az irányt, ahol több művészeti központot létrehozott.

Közben üzleti riválisa, Bernard Arnault, a Louis Vuitton céget is magába foglaló LVMH csoport tulajdonosa múzeumot épített Párizsban magángyűjteménye számára. A Frank Gehry amerikai sztárépítész tervezte 11 ezer négyzetméteres épület három éve készült el.