Tudomány

Rendkívül egyszerű magyarázatot találtak John Constable kései képeinek hangulatára

Rendkívül egyszerű magyarázatot talált John Constable kései képeinek szomorúságára az angol romantikus tájképfestészet kiemelkedő alakjának egyik brit szakértője. Szerinte nem a művész volt borús, hanem egyszerűen csak az időjárás, amelyet megörökített.

Az 1776 és 1837 között élt festő kései akvarelljein látható mélabús eget és vészjósló felhőket sokan a felesége halála utáni hangulata drámai ábrázolásaként tartották számon. A művésznek az 1830-as években London északi részén, a Hampstead Heathen készült és a patinás Viktória és Albert Múzeumban őrzött vízfestményeit időjárási feljegyzésekkel összevetve az intézmény festményekért felelős vezetője és Constable munkásságának avatott szakértője arra jutott, hogy Constable végtelen alapossággal örökítette meg a szomorkás angol időjárást.

John Constable önarcképe (1806)

Mark Evans a The London Literary Gazette című lapban megjelent korabeli időjárás-jelentések egy Hampsted Heathhez közeli iskola egykori igazgatója, Charles Henry Adams által megőrzött gyűjteményét vetette össze John Constable munkáival. Megkönnyítette a dolgát, hogy a festő feltüntette a pontos dátumot képei hátoldalán – írta hétfői számában a The Times című brit napilap.

Constable felesége, Maria 1828-ban halt meg tuberkulózisban, és Mark Evans szerint sokan ezzel hozták összefüggésbe a drámai hatásokat a festő ezt követően született képein.

John Constable felesége, Mária (1816)

„Általánosan elterjedt, hogy kései munkáit az érzelmi állapotának tükrében nézik” – jegyezte meg a szakértő, aki szerint viszont a festő inkább csak azt vetette vászonra, amit látott. Kiemelte a művész Spring Clouds – Hail Squalls (Tavaszi felhők, szélvihar) című, már-már expresszionista stílusú festményét, amelyről az időjárási adatokat figyelembe véve kiderült, hogy aznap, amikor készült, zivatar és heves délnyugati szél volt, a hőmérséklet pedig nem érte el a 7 Celsius-fokot. „Pontosan ezt örökítette meg” – mondta Mark Evans.

Constable alkotói stílusa meghatározó befolyással volt a francia romantikus festőkre és az impresszionistákra is.

Kiemelt kép: John Constable, A salisburyi katedrális (1823)
Képek forrása: Wikipédia