Tudomány

Már több mint százan használják az első magyar kriptovalutát

2018. január 2-án életre kelt az első tisztán magyar fejlesztésű kriptovaluta, a MicroCoin, amely gyors, biztonságos és egyszerű használatot ígér a felhasználóknak.

A MicroCoin az első magyar blokklánc alapú kriptovaluta, amelyet Németh Péter programozó indított el 2017 decemberében. A tulajdonos közlése szerint a MicroCoin mögött nem állnak befektetők, így indításának oka nem üzleti természetű volt.

A MicroCoin a többi kriptovalutához képest számos előnnyel rendelkezik. Amíg például a legnépszerűbb kriptovaluta, a Bitcoin esetében akár fél vagy egy óra is eltelhet egy tranzakció végbemeneteléig, addig a MicroCoin másodpercenként akár több ezer tranzakciót is le tud bonyolítani, ugyanazzal a biztonsággal, mint a többi kriptovaluta esetében is megszokhattak a felhasználók.

E tulajdonsága miatt kifejezetten alkalmas a mikrofizetésekre és a kereskedelemben való használatra. A számítógépes alkalmazás mellett mobilra is elérhető, így a felhasználók akár egy „érintéssel” is tudnak fizetni másodpercek alatt, biztonságosan.

További előnye, hogy rugalmasan bővíthető, emiatt könnyen alkalmazható okos szerződések kötésére, online fizetésre és egyéb valós kereskedelmi igények kielégítésére. Olyan extra funkciókat is tartalmaz, amelyek segítségével hasonló tranzakciókat lehetséges véghezvinni, mint egy banki számla esetében és egyszerűen összekapcsolható akár egy webáruházzal is.

A MicroCoin teljes mértékben nyílt forrású, bárki számára hozzáférhető, így bárki csatlakozhat a kriptovaluta fejlesztéséhez.

„Azért hoztam létre, mert úgy éreztem, hogy itthon szükség van egy olyan kriptovalutára, amelyet az emberek könnyen megtanulhatnak használni. Meggyőződésem, hogy a MicroCoinon keresztül talán sikerül közelebb hozni az országhoz a kriptovaluták világát. A hazai kriptovaluta-kultúra még kiforratlan, viszont fontosnak érzem a kultúra fejlesztését, hiszen egyes álláspontok szerint ezek az eszközök jelenthetik a jövőt. Ennek szellemében a MicroCoin felületének és a működésének kialakításakor is arra törekedtem, hogy a laikus, még csak érdeklődő felhasználók számára is könnyen érthető és használható legyen. A MicroCoin esetében a felhasználók egy teljesen magyar nyelvű, magyar dokumentációval ellátott, illetve a használathoz magyar nyelvű segítséget kaphatnak”– fogalmazott Németh Péter, a MicroCoin alapítója.

Az első magyar kriptovaluta fejlődése folyamatosnak mondható, amit alátámaszt, hogy a 2018. január 2-i indulás óta a felhasználók száma már elérte a százat és a számuk dinamikusan emelkedik, a bányászó felhasználók száma pedig meghaladja a nyolcvanat.

Németh Péter tájékoztatása szerint jelenleg is tárgyalások folynak a MicroCoin kereskedelmi elfogadásáról néhány szolgáltatóval (pl. éttermek, felhőszolgáltatások), illetve folyamatban van a magyar kriptovaluta tőzsdei bevezetése is. „Ezzel egyetemben a nemzetközi szintérre is szeretnék kilépni vele, de oly módon, hogy a magyar felhasználókat emiatt ne érje hátrány” – nyilatkozta az alapító.

A MicroCoin 2018. január 27-én budapesti helyszínen egy 2×45 perces időtartamú ingyenes Meet Up-ot szervez az érdeklődőknek, amelyre microcoin.hu weboldalon bárki jelentkezhet.

Kapcsolat:
https://microcoin.hu
Email: [email protected]