Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: Ihlet; a képzelet játéka az esztétikán keresztül

Művészkörökben gyakran felmerül a kérdés, miszerint létezik-e ihlet? Filozófusaink is sokat foglalkoztak a témával. Van, aki egészen rejtélyes dolognak érzi… én pedig arra gondoltam, hogy ránézek a szóra nyelvészeti szempontból.

Tovább
Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: Fény és árnyék; álmaink az élet napos oldalán

Előfordul, hogy tervezünk, de egyszer csak úgy tűnik, mintha valami árnyékot vetne az álmainkra… akárcsak a felhő a napsütéses területre. Ilyenkor nincs jelen a fény; mondhatni, nem látszik az igazi valóság.

Tovább
Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: Új kezdet, új remény; a hajnal megnyitja a világosságot

Szeretem a hajnalt; szeretem a színeit, az illatát, a madarak csicsergését… Télen pedig a varjak korai vonulását szoktam megcsodálni, ahogy csapatot alkotva szállnak a város felé a színpompás ég alatt, miközben egyre csak csillognak a dérlepte, havas fák, vagy egyszerűen csak csendesen alszik a természet.

Tovább
Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: Eleve tudtam; mi rejlik a megvalósulás mögött?

Azt hiszem, sokan találkozhattunk már azzal az elképzeléssel, hogy a gondolatnak teremtő ereje van; bekövetkezik, amit nagyon szeretnénk, illetve olykor megvalósul az is, amit határozottan nem akarunk, ha elég figyelmet szentelünk neki.

Tovább
Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: Az igazság tükre; vajon megcsillan-e a szavakon keresztül?

Egyszer azt kérdezte tőlem egy volt tanárom, hogy mit gondolok, a szavakban rejlik-e az igazság? Hirtelen – némi derültséget keltve – kicsit sem komolyan azt válaszoltam, hogy attól függ, ki használja őket… Természetesen ez csak játék volt a részemről (és ismerve engem ez senkit sem lepett meg), abban viszont bizonyos vagyok, hogy a szó eszköz. Az igazi lényeg maga a lélek, az ember, aki a gondolatain keresztül alkotja a világot, illetve maga a kreatív gondolat; a szavak pedig segítenek célba érni akár az irodalom terén, akár egy kellemes, hétköznapi beszélgetést…

Tovább
Szótörténeti esszék 

Zágonyi Mónika: A mozdulatban él a perc; az idő a szavakon keresztül

Olykor azt mondjuk, rohan és van, amikor mintha lassan telne. Néhányan talán átéltünk olyan pillanatokat is, amikor úgy tűnt, mintha megállt volna. Azt hiszem, mindannyiunk életében meghatározó jelenség az idő, egy azonban biztos vele kapcsolatban, mégpedig az, hogy magának az idő szónak a kialakulása amilyen egyszerű, olyannyira érdekes.

Tovább
Szótár 

Zágonyi Mónika: Szó-kincseink könnyedén

A szavak jelentésének ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy igazi megértést teremtsünk kapcsolatainkban, tanulmányaink során vagy akkor, amikor olvasni szeretnénk kikapcsolódás céljából, vagy esetleg mi, magunk szeretnénk megalkotni egy irodalmi művet.

Tovább