Nyelvi esszék

Fény és árnyék; álmaink az élet napos oldalán

Előfordul, hogy tervezünk, de egyszer csak úgy tűnik, mintha valami árnyékot vetne az álmainkra… akárcsak a felhő a napsütéses területre. Ilyenkor nincs jelen a fény; mondhatni, nem látszik az igazi valóság.

Az árnyék szavunk az ár  szócsíra vagy szógyök származéka, ami a következőt jelenti: rontás, sértés, valamitől való megfosztás (ebből származik például az árt, ármánykodik szavunk is). Az r  betű önmagában véve horzsolást, sértést, rovást, irtást fejez ki (akárcsak a karmol, karcol, stb. szavainkban). Amikor árnyék telepszik egy területre, valóban úgy tűnik, mintha megfosztotta volna valami az életet adó fénytől.

Ha megnézem a fény  szavunkat, akkor azt találom, hogy a szó elején az f  betűben ez esetben a magasság, magasra törekvés fogalma rejlik (akárcsak a fel-ben). Érdekesség, hogy a fény  rokona a finom szónak, mivel a fény a legfinomabb anyagok egyikének tekinthető (a fin szócsíra valami kicsi, gyöngéd dologra utal). A fény szónak több jelentése is van; én most kettőt szeretnék kiemelni, mégpedig a következőket:

Valamilyen kiemelkedő eredmény, nagy tett, siker, előrehaladás, stb., ami miatt az általában megszokottnál nagyobb tiszteletet, elismerést érdemel egy személy, egy közösség vagy egy intézmény; emiatt sokak által ismertté válik.

Nagy fényre emelheti az iskolát a jó tanuló, jó sportoló diákok eredménye… vagy kaphatunk egy kitüntetést, ami szintén emelheti a fényünket, vagy büszkélkedhetünk eredményeink fényével.

A másik gyönyörű meghatározás pedig a következő:

Vonzó belső tulajdonságok, érzelmek, képességek tükröződése az arcon, a viselkedésen, a magatartáson, stb., illetve bármilyen művészi vagy egyéb alkotáson.

Sugározhat valakinek a szeretet fénye a szeméből, elöntheti az öröm fénye az arcunkat, illetve megláthatom valakinek a szemében a jóság fényét.

A Nap pedig, aminek magát a fényt, a világosságot köszönhetjük, fogalmát tekintve szintén a magasság, emelkedés eszméjét rejti magában (akárcsak a nagy szó), illetve a következőt: fenséges. Ezt mind a szó eleji n betű fejezi ki; az előbbiek mellett nagyobbodásra, terjedésre is utal (nő, nevel, növendék szavainkban is).

Visszatérve még egy kicsit a dolgok nyelvtani részére… az árnyék esetében az ár gyökhöz kapcsolódó -nyék főnévképzőként a cselekvés eredményére, tárgyára utal. A fény esetében az f betűt követő -ény szintén a cselekvés, történés eredményét jelöli.

Forró, napsütéses időben jól jöhet egy árnyékos terület. A céljainkat, álmainkat tekintve viszont maradjunk az élet napos oldalán és engedjük, hogy az árnyék valahol mögöttünk maradjon; ne hagyjuk, hogy bármi megfossza az életünket a fénytől!

© Zágonyi Mónika

Az Igazgyöngyeim a szavak mélyén rejlenek… című könyv elérhető itt:

Papír alapú:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-2/

E-könyv:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-ekonyv/