Nyelvi esszék

Nyár, hőség, költőtűz; a fény ragyogása a szavakon keresztül

Nyár van, érik, illetve már meg is érett a kajszibarack, azaz más néven sárgabarack, és ahogy általában véve lenni szokott, bizony felkeltette a figyelmemet a nyárral kapcsolatban is néhány szó… egészen pontosan az, hogy honnan is erednek, hogyan alakultak ki azok a szavak? Itt van például rögtön a kajszi…

A kajszi kialakulása pedig egyszerű és szép, akárcsak a csodás, színes magyar nyelvünk. Valamikor, régen a kajsz főnév volt; mára már elavult, azaz nem használjuk. A jelentése kissé régies, de számomra gyönyörű formában a következő volt: a nyár eleje, azaz a Nap hajlása. Tudjuk ugye, hogy a nyári napforduló a nyár elején következik be; ilyenkor úgymond „hajlik” a szépséges, forró, fényt adó, éltető csillagunk, megkezdődik a második félév, és ahogy telik a nyár, egyre közelebb kerülünk az őszi, téli hónapokhoz.

A kajszi szót tovább is bonthatjuk; a kaj gyök, illetve szócsíra valami görbe, meghajló dologra utal, a ka pedig hajlásra, görbülésre. A k betű önmagában is hajlást, görbülést fejez ki, ahogy a j betűben is a hajlékonyság fogalma rejlik. A szó végi -i kicsinyítő képző.

Hasonlóságot a kajszi szóval ez esetben a finn nyelvben találhatunk, mégpedig a következőt: kesä, azaz nyár.

A nyárral többnyire a hőség is együtt jár. A hőség szó elején a h erős lehelést jelent. Régen formában használták; innen ered a kifejezés, miszerint például valaki nagy hévvel kezd a munkába, vagy a munka hevében nem vesz észre valamit.

A hőség szóval kapcsolatban is találtam érdekes hasonlóságokat, egyezéseket idegen nyelvekkel, mégpedig a következőket. A sínai ho jelentése tűz, a német Hitze jelentése forróság, hőség, hevesség, a svéd het jelentése forró, heves, hő, lobbanékony, az angol hot jelentése pedig forró, meleg, heves, indulatos, szenvedélyes. Számomra érdekes és figyelemre méltó ez a kapcsolódás a nyelvek között; szeretem, hogy gyakran fellelhetők a közös vonások.

Az utóbbi, angol szó kapcsán pedig eszembe jutott a tűz… a tűz szó kialakulását a betűkön keresztül tudom megvilágítani úgymond, hogy méltó legyek e varázslatos, bár olykor veszélyesnek tűnő jelenséghez, mégpedig a következőképpen.

A t betű általában véve távolítást, távolodást, terjedést fejez ki, illetve alulról fölfelé távolodást, emelkedést, magasságot. Az ű hang előre haladó, tiszta mozgásra, távolodó irányra utal. A z betű pedig a természetben előforduló, jellegzetes hangra utal… ahogy ég a tűz, olykor jellemző rá, hogy z hanghoz hasonlót hallat.

A fentieken kívül van még néhány, a nyárhoz kapcsolódó szavunk, ennek ellenére úgy döntöttem, hogy teszek egy kis kitérőt, és egy olyan szóval folytatom, ami bár közvetlenül nem kapcsolódik a témához, valahol mégis… Egy olyan, számomra igazán lenyűgöző kifejezésre gondolok, ami olyasmit sugall, amit magam is gyakran érzek a lelkem mélyén. Sajnos már ezt a szót sem használjuk, de reményeim szerint egyszer újra a szókincsünk részévé válhat. A hamarosan megjelenő, újabb esszé kötetemben kicsit bővebben írok majd róla. A titokzatos szó pedig a következő: költőtűz. Vajon mire is utalt a költőtűz? A költő képzelő tehetségének és előadásának heves élénkségét jelentette, ami szinte tűzként lobog és hevít. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a költészet maga a varázslat; nemcsak a versekben képes megjelenni, illetve nem csak a verset írók alkalmazzák… ha fellobban a lélek mélyén, szinte ugyanúgy képes létrehozni, teremteni a fényt, akárcsak a nyári Nap!

A Nap pedig, fogalmát tekintve a magasság, emelkedés eszméjét rejti magában (akárcsak a nagy szó), illetve a következőt: fenséges. Ezt mind a szó eleji n betű fejezi ki; az előbbiek mellett nagyobbodásra, terjedésre is utal (nő, nevel, növendék szavainkban is).

Ha egyre többen, egyre gyakrabban lobbantjuk fel a költőtüzet a lelkünkben, talán egyre fényesebbé, egyre ragyogóbbá válhat a világ… talán így könnyedén magunk mögött hagyhatjuk az árnyakat… Kívánom szeretettel, hogy így legyen!

© Zágonyi Mónika

Könyvajánló:
Zágonyi Mónika: Igazgyöngyeim a szavak mélyén rejlenek… című nyelvi esszé kötete elérhető itt:

Papír alapú:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-2/

E-könyv:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-ekonyv/