Kiemelt Szó-kincseink könnyedén 

Zágonyi Mónika: A nyelv és a művészet kapcsolata; megcsillan-e a szavak mélyén a kreativitás?

Azt, hogy a költészeten keresztül gyakran rácsodálkoztam arra, hogy milyen szép a magyar nyelv, többször is említettem már; alkotótársaim műveinek olvasása közben is megfigyeltem jó néhányszor ezt a tényt, és akkor is, amikor én, magam ragadtam tollat.

Tovább
Szó-kincseink könnyedén 

Zágonyi Mónika: Nyár, hőség, költőtűz; a fény ragyogása a szavakon keresztül

Nyár van, érik, illetve már meg is érett a kajszibarack, azaz más néven sárgabarack, és ahogy általában véve lenni szokott, bizony felkeltette a figyelmemet a nyárral kapcsolatban is néhány szó… egészen pontosan az, hogy honnan is erednek, hogyan alakultak ki azok a szavak? Itt van például rögtön a kajszi…

Tovább
Könyvajánló 

Zágonyi Mónika: Igazgyöngyeim a szavak mélyén rejlenek…

Régóta foglalkoztat a szavak eredete, kialakulásuk története; gyakran tettem fel kérdéseket ezzel a témával kapcsolatban. Kaptam is néhány választ, de egyiket sem tudtam elfogadni, mert úgy éreztem, nem tudom alkalmazni… valahogy nem éreztem működőképesnek, mert hiányzott belőlük valami számomra fontosnak tartott dolog.

Tovább
Szó-kincseink könnyedén 

Zágonyi Mónika: Dér, derű; ragyogás a szavakon keresztül

Költőként már sokszor nyílt alkalmam megtapasztalni, milyen csodálatos a magyar nyelv; azt, hogy milyen sokféleképpen ki tudom fejezni magam általa, pontosabban mennyi szépséget lehet kihozni a szavakból, ugyanis sok rejlik bennük.

Tovább