Nyelvi esszék

Értelem és igazság; miért fontos ismerni a szavak jelentését?

Van egy nagyon érdekes és egyben lényeges mozzanat az értelem szóval kapcsolatban, és mindjárt el is mondom, hogy mi az.

Egyrészt, az értelem – ha a szavakkal kapcsolatban nézem – egy bizonyos szóhoz, közléshez kapcsolt gondolat, ami a szó vagy a közlés lényegét tükrözi, illetve a szó vagy közlés által kifejezett dologról alkotott fogalom. Ha értem, amit a másik személy mond nekem, csak akkor tudok következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, amiről beszél. Nyilván szeretném érteni, hiszen mindig fontos a számomra mindaz, amit a barátom, az ismerősöm, vagy a családom tagja szeretne közölni velem. Itt pedig következik valami, ami talán első látásra nem nyilvánvaló, nem tűnik fel, de ha jobban megnézzük, hamar megmutatkozik.

Mit fejezünk ki valójában azzal, ha azt mondjuk, hogy van az életnek értelme, vagy a munkának, amit végzünk, vagy akár terveknek, amiket alkotunk? Ha van értelme, akkor van benne igazság a számunkra… van benne valami jó, ami érdekessé, eredményessé, ezzel együtt fontossá teszi; igazzá válik, annak érezzük. A lehető legjobban megközelíti azt az ideális képet, amit a gondolatainkon keresztül alkottunk róla. Úgy gondoljuk, hogy van értelme foglalkozni a dologgal, tehát igazunk van, ha ezt tesszük.

Nos… hogyan is néz ez ki a mindennapi kommunikáció során? Egyszerűbb, mint gondolnánk… Ha értem, és valóban értem mindazt, amit a másik személy mond nekem, illetve amiről beszél, van számomra értelme, akkor leszek képes látni az igazát. Akkor fogom látni, hogyan igaz a számára a saját nézőpontja. Ha pedig úgymond tényleg látom őt, az igazságát, illetve azt, hogy miért is jó a számára az, amiről beszél, azaz tényleg megértem őt, akkor meg is alapoztam egy igazán jó kapcsolatot vele! Képesek leszünk egyeztetni a nézőpontokat, akkor is, ha esetleg eltérőnek tűnnek; könnyen megtaláljuk a közös pontokat.

Ha látok valakit, akkor a maga valóságában veszem észre őt. Ha nézem, akkor bár felfogom, érzékelem, hogy ott van, létezik, de nem veszem észre az igazi valóságát… A lát és a néz között olyan viszony van, mint az ok és az okozat között. Ha látok, lehetek oka annak, hogy jól alakuljon akár egy kapcsolat; értem a másikat, látom az igazát. Ha csak nézek, akkor mindössze engedem, hogy hatással legyen rám valami… és ez a valami olykor bizony lehet akár egy negatív gondolat is, ugye? Talán valahonnan régről származik… igazából nincs is köze ahhoz, amit éppen nézek… ki tudja…

Fontos a megértés; gyakran hangsúlyozom, hogy az ember a lényeg, aki a gondolatain keresztül alkotja a világot, illetve a lélek. Fontos ismerni, tudni a szavak jelentését, ezzel együtt elengedhetetlen látni, érezni azt is, ami a szavak mögött rejlik. A munkám szótáríróként (és természetesen íróként, költőként is) arra irányul, hogy – amennyire csak lehetséges – segítséget nyújtsak ehhez.

© Zágonyi Mónika

Zágonyi Mónika: Igazgyöngyeim a szavak mélyén rejlenek… című nyelvi esszé kötete elérhető itt:

Papír alapú:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-2/

E-könyv:
https://undergroundbolt.hu/termek/igazgyongyeim-a-szavak-melyen-rejlenek-ekonyv/